tisdag 30 januari 2007
Morotssoppa…
Morotssoppa
troligen fyra portioner, fyra stora sådana... fast det blev ju en hel del över... kanske sex portioner, eller kanske åtta mindre... kan också räcka till tio, fast då är de jättesmå…
10 morötter
5 potatisar
1/2 purjolök
1 liter vatten
2 tärningar hönsbuljong
2 msk margarin eller smör
3-4 dl mjölk eller grädde
salt, peppar
(persilja)
Man skalar och skivar morötterna, hälften av dem behöver man inte vara så noga med för de kokar man i en liten gryta för sig och mosar när de är klara.
Den andra hälften av morötterna fräser man tillsammans med den sköljda och skivade purjolöken i margarin eller smör, borde gå med olja också men min mamma är lite konservativ och misstänksam mot det där att använda olja istället för smör eller margarin, medan vi tvärtom nästan aldrig använder annat än olja…
När de fräst färdigt häller man på 1 liter vatten och två hönsbuljongtärningar. Eller om man gjort klart buljongen först vilket man kanske helst ska göra men jag är för lat.
Potatisen tärnar man och pyttsar i också. Det får koka tills allt känns klart, jag har ingen aning om hur lång tid det tog, inte så mycket som en halvtimme men troligen mer än en kvart... nånstans där. När det är klart ska man helst ha kokat och mosat (en stavmixer fungerar utmärkt om man inte har något emot att den blir illgul av färgämnet i morötterna) resten av morötterna så man kan röra ihop detta och hälla på mjölk eller om man heller vill ha grädde tills det känns lagom soppigt.
Så smakar man av med salt och peppar och gärna lite persilja också, den senare mest för att det är fint...
Det är gott med bröd till men inte nödvändigt för det är stora portioner som sagt och man blir mätt och det är gott... Förutsatt att man gillar morötter. Suveränt kalla dagar. Jag tror man kanske kan frysa den om det blir över.
Nu blev det här rätt omständigt skrivet ändå, men ni skulle ha hört hur det lät när jag frågade efter receptet och mamma försökte förklara... Något i den här stilen... Okej inte riktigt så kanske, men dels har jag glömt exakt hur det var och dels kunde jag inte låta bli att överdriva liiite…
Eva: Hur många morötter ska det vara?
Mamma: Tja, så här många, om det ska vara till er fyra (mamma måttar med händerna som håller runt låtsasmorötter i luften). Det beror ju på storleken det... Kanske tio om de är som... tja rätt stora, du får ta mer om de är små. Ta helst inte de jättestora för de är i regel inte goda.
Eva: Och potatis då? Hur många potatisar?
Mamma: Det är likadant där, tänk dig en medelpotatis, om du hittar en sån, det är inte lätt, då tar du fyra eller fem, men i regel är de ju dubbelt så stora eller jättesmå. Lagom med potatis ska det vara.
Eva: Och sen då? Hur gör man?
Mamma: Sen så kokar du det. Det är bra med hönsbuljong, det blir god smak, men det går med annan buljong också.
Eva: Hur mycket vatten ska jag ha till buljongen då? Och hur många tärningar?
Mamma: Jag brukar hälla på vatten så att det ser lagom ut, så det täcker. Och kanske två tärningar. Helst ska man göra i ordning buljongen innan man häller på den.
Eva: Hur mycket vatten kan det vara på ett ungefär då?
Mamma: (suck) En liter kanske. Kanske lite mer.
Eva: Hur länge ska det koka?
Mamma: Tills det är klart (med tonen: dum fråga).
Eva: Hur vet man det då?
Mamma: Man får sticka i morötterna, eller smaka. Och då är det dags att hälla ihop det med resten av morötterna.
Eva: Resten av morötterna? Ska det vara ännu mer morötter?
Mamma: Ja, eller nej, hälften av de tio eller hur många det nu blir, morötterna ska du koka för sig och mixa, så blir soppan lite redd.
Eva: Rädd? För vadå?
Mamma: (en större suck) Redd, som när man reder av den. Som sås. Förresten skulle du fräsa de andra morötterna tillsammans med purjolöken innan du hällde på buljongen.
Eva: Purjolöken? Vilken purjolök. Fräsa?
Mamma: Ja en bit, så här mycket kanske. (måttar i luften) Skiva den och fräs, stek alltså, den i smör tillsammans med morötterna, det blir god smak av det. Och sen häller du på lite mjölk det sista innan du smakar av det med salt och peppar. (tittar på klockan och ser ut att vilja komma därifrån) Nu måste jag faktiskt gå.
Eva: (skrikande ut genom dörren) Hur mycket mjölk ska jag ta då, hur mycket salt, hur mycket peppar? Är det färdigt sen? Hur länge ska det koka sen?
Mamma: (skrikande från bilen) Du kan ta grädde annars, det blir ännu bättre, om du har, eller creme fraiche, det går också. Om den är kokbar. Och du får smaka, du känner väl när den smakar bra? Och koka den tills den är varm igen. Och färdig. Det ger sig. Det blir nog bra.
Mammas standardsvar om matlagning… ’det ger sig’ och det är kanske lätt för henne att säga som har det i fingrarna, jag har inte den där fingertoppskänslan. Och jo, jag kunde smaka på soppan och konstatera när den var för salt… Det var värre den gången jag försökte lära mig göra köttbullar (något som aldrig lyckades och som jag har gett upp) och hon föreslog att jag skulle smaka på den RÅA köttfärsgeggan för att känna om jag kryddat den tillräckligt.
Ja... Ni förstår. Det är kanske inte konstigt att jag aldrig har lärt mig att laga mat...
måndag 29 januari 2007
Småpratsblogg
Få se här, hur länge har jag haft min nya blogg nu? Den tolfte januari skrev jag flyttbloggen, det blir över två veckor det. Och jag tycker det fungerar bra. Fast en del saker saknar jag ju. Fotoalbumen t ex, sen vet jag ju inte i vilken utsträckning folk tittade i dem. Det går ju att lägga in foton i bloggen, får göra det desto mer istället.
Musiken är en annan sak jag saknar. Det var roligt att lägga in olika musik beroende på humör och tillfällen, låta andra få veta vilken musik jag tyckte om och lyssnade på just då, det saknar jag. Fast jag vet att AnnaLena har musik i sin blogg, och visst är väl det blogspot du har också? Hur gör man? Snälla?
En sak jag vet att man ska kunna göra, för jag har sett att andra har det är foto när man lämnar kommentarer, jag har inte lyckats luska ut hur man gör det. Jag har i och för sig inte ansträngt mig jättemycket.
Sen tyckte jag om att kunna se i statistiken på spacesbloggen, från vilka sidor folk kommer, vilka som tittar in utan att skriva, och roliga googlingar. Och i den här bloggen kan man ju skriva utan att så att säga lämna adressen så man kan hälsa på i retur. Det är lite synd.
Annars tycker jag det fungerar bra. Ni som varit på blogspot längre har kanske lite mer kunskaper som ni kan dela med er av. Som hur man får fotona att lägga sig snyggare i bloggarna, mina vill gärna ’fastna’ i raden över dem, det ser inte så roligt ut. Sen någon gång vore det kanske kul att kunna fixa en annan bakgrund, en stjärnhimmel t ex, jag kände mig rätt hemma bland stjärnorna… (inbilsk)
Om det är någon som undrat varför de kanske inte är med i min bloggkompislista så är det så att jag har bara lagt såna där som hittills har hittat till min blogspotblogg. Och om ni läst utan att skriva så är jag ledsen, men det ser jag ju inte längre. Det är flera gamla vänner från spacebloggen som jag saknar och jag hoppas de kommer hit också och då får de givetvis också vara med i vännerlistan. Om det är någon som känner sig missad får ni säga till, jag kan ha missat någon.
Den gamla bloggen slutar jag nog skriva i snart och hänvisar folk hit istället. Det är knappt någon som hittar dit längre, de kommer hit istället och det är jag ju glad för. Jag kan ju lägga upp lite foton och spela lite musik i den kanske men kan inte folk komma in där utan att det hänger sig har den ju inte så stort existensberättigande.
Jag kom på att jag skrev ju aldrig något om stormen. Och nu känns det way to late, det har ju hunnit gå hela två veckor sedan dess. Det är konstigt det där, när man för en gångs skull har något att berätta så blir det inte av.
Nu blåste det ju i och för sig i nästan hela Sverige och vi hade det ju inte på några sätt värst, inte blev vi direkt drabbade heller om man jämför. Min syster, en av dem, som bor någon mil härifrån hade ett träd i trädgården som välte rätt över telefonledningen så de fick vara utan telefon i flera dagar, det var ju sista biten som bara gick till dem, så det prioriterades väl inte direkt. Men nuförtiden har ju alla mobiler så det går ju.
Det var värre med trädet som välte över hönsgården. Hönorna hade klokt nog stannat inne i hönshuset så det var ju inga liv som gick till spillo i alla fall. De hönsen lägger väldigt goda ägg så det var tur de klarade sig. Eller ja, alla lever visst inte nu, de hittade en utanför häromveckan, eller rättare sagt resterna, det hade varit en räv och hälsat på… Jag har aldrig förstått varför rävar vill ha just hönor, det finns ju annat på närmare håll menar jag, som harar och såna fåglar som bor i skogen, men tydligen har de smak för just hönor. Det är kanske mer sport. Eller så är de helt enkelt lättare att fånga…
Vi trodde inte det skulle bli så farligt så vi åkte till landet på morgonen, vi kom fram, men mer var det inte. Vi tänkte fortsatt klyva ved men det blev inget av det, dels hade det nog varit rent dumt, dels gick strömmen strax efter att vi kom dit och var borta hela dagen. Vi har en järnspis som tur var så vi lagade vår mat på den, riktigt mysigt. Sen slappade vi framför brasan hela dagen, läste och pratade.
En liten stund var jag ute bara. Både jag och barnen blev lite som tokiga på något sätt av att sitta inne hela tiden och både höra och känna hur vinden ven och skakade i huset. Det var som myror i kroppen på någt sätt. Vi gick ut och sprang runt på ängen utanför huset. Där finns inga träd som kunde blåsa ner på oss, men vi såg att det blåst ner en hel del runt omkring. Fast inget av vårat.
Mikaels pappa däremot hade inte samma tur, han har en bit skog och där hade över femtio träd blåst ner. Mikael tog ledigt från jobbet på måndagen så de kunde börja röja i det, några träd hade legat på vägen och någon hade sågat av dem och som tur var i rätt dimensioner, sånt tänker man ju aldrig på annars. Att ett träd faktiskt är värt en hel del och om man bara sågar av det utan att tänka kan det bli värdelöst för ägaren om det är i fel längder. Inte ens massafabrikerna tar ju träd i fel längder, trots att de ändå ska bli småsmulor, för det passar inte i deras maskiner.
Jag har fotograferat min underbara röda cykel också så nu får ni se hur fin den är. Jag har den stående i sovrummet… Då är den det första, eller något av det första, jag ser när jag lyckats få upp mina små ögon, och det känns som en bra start på dagen! Häromdagen dammsög jag och för att inte riskera att välta cykeln la jag den i sängen (Mikaels sida) och glömde den där. Mikael frågade lite försynt när han skulle gå och lägga sig om han fick plats eller om det var en pik om att jag ville vara själv med min cykel…
Jag har fortfarande inte kommit på vad jag ska köpa åt honom. En racercykel har han redan, jag skulle inte haft råd med någon ändå. Det är ju så, han köper vad han vill ha, men jag har inga pengar, jag får göra något istället… känner mig som en dagisunge, ja rita teckning till pappa… Sy en drake? Åh vad glad han blir… Jag är lite inne på att kanske sy ett lapptäcke till sängen på landet och ge honom, tror jag gör det!
Tills våren och cyklingen utomhus på min nya cykel, kör jag på min gamla nere i tvättstugan. Och det är inte så illa som någon fick för sig någon gång, att jag cyklar runt och balanserar där, jag har en trainer, man spänner fast cykeln så bakhjulet hålls mot ett motstånd som man kan ändra hur trögt man vill det ska gå, sen kan man variera det med växlarna också så klart. Det fungerar jättebra. Men den tar ju plats så det är inget jag vill ha framför teven. (det här är inte min, jag har inget foto på min märkte jag)
När vi var hos min kompis i Karlstad testade vi hennes motionscykel, en dyr avancerad sak med träningsdator där man kunde välja mellan tolv förprogrammerade ’vägar’ med olika lutningar, man kunde höja backarna också och hitta på egna program. Jag cyklade en halvtimme medan de andra tittade på På spåret, sen kunde inte Mikael låta bli den heller, han hittade hur man höjde backarna det gjorde inte jag, å andra sidan slapp jag bli svettig… Det lutar väl åt att vi ska köpa oss något i den stilen framigenom, den kan man ju ha framför teven, liten och smidig och ren och tar inte mycket plats.
Vi hann med annat också i Karlstad. Bland annat bakade vi tårtan som jag visade på foto i tårtkalasbloggen. Det fanns de som trodde jag hade gjort den, det var fel, jag skulle aldrig kunna göra en sådan. Min kompis V gjorde den, täckte de två våningarna som var fyllda med bananer, grädde och hallon med svart sockermassa och gjorde volanger och spritsar. Jag gjorde rosor. Det kan låta avancerat men det går bra när man har hjälpmedel. Mikael gjorde blad. Notera de små döskallarna också, de har jag också gjort. Vi kunde inte låta bli att vara liiite morbida. Det var ju en sorglig avskedstårta, V flyttade från Karlstad till Härnösand sedan ett par dagar senare. Det var födelsedagstårta också, för hon fyller i dagarna också, så det var fler gäster där på söndagen sen när vi skulle åka. Vi åt och drack en massa gott också. Det var en mycket trevlig helg!
Det snöade som sagt en en hel del. Vi var inne i centrum och handlade på lördagen, jag köpte mängder med keramik, ska måla tomtar och drakar och grejer på sportlovet. När vi kom ut hade det börjat snöa, blåsa och vara kallt. Det kom massa mer sen, snöade hela lördagen, men vi stannade lite längre än vi tänkt oss på söndagen så det gick bra att åka hem.
Och hur blev det sen med alla de där sakerna jag sa att jag skulle göra… Inte bloggade jag varje dag, långt från, jag blev förkyld och kom bara runt sjön en gång, cyklade inget, men gick ner i vikt gjorde jag, och det mer än ett kilo, drygt ett och ett halvt, men det kan ju haft med förkylningen att göra. Allt som allt har jag gått ner fem kilo sen åttonde januari. Hurra! Men jag är fortfarande en fetknopp, men jag är en fetknopp på rätt väg, bara en sån sak…
Jag har inte pusslat färdigt, jag har inte gjort något åt mina foton. Däremot lagade jag ordentlig lunch de flesta dagar, en dag när jag hade rejält med feber blev det inget.
Många tycker jag är dum som gör listor på vad jag ska göra och säger att det inte är bra för mig. Men det är tvärtom faktiskt. Jag får mer struktur, som jag behöver, på mina dagar med mina att-göra-listor. Jag får en kick av att få stryka något på den och går inte och såsar och får inget gjort, som jag faktiskt gör utan mina listor. Hade jag inte varit utbränd hade det kanske fungerat utan listor, nu får jag ha dem till hjälp så länge.
Och så var det den där novellen… Jag har inte fått klart den. Jag kunde i och för sig nästan sagt det från början, att det skulle gå åt skogen, det gör det alltid när jag föresätter mig något. Men med förkylning och feber och allmän nedsatthet fungerade det inte alls. Det enda som kom fram var ju den konstiga dikten…
Men novellen är på gång. Någon gång under nästa vecka kommer den att bli klar och då skickar jag den till er som anmält intresse! Är det någon mer som vill ha den går det jättebra att säga det i en kommentar eller skicka sin adress till mig.
Jag skulle sagt det också, att hästen som jag illustrerade min Writing on the wall blogg har jag faktiskt ritat själv, klicka på den så får ni se den i större format. Men den är inte från min barndom utan från häromåret faktiskt. Jag är rätt stolt över den…
Jag fick en hälsning i en kommentar av en Åsa som erbjöd sig att hjälpa mig med min lista men jag vet inte vem hon är. Sådant gör mig lite sorgsen. När folk hälsar på mig som jag inte känner – än – vill jag gärna ha en chans att lära känna dem, hälsa på i deras blogg eller så. Så om du ramlar förbi igen och råkar läsa det här Åsa kan du väl plita ner din bloggadress om du har någon så jag kan återgälda besöket!
Likaså Maria Gunnarsdotter, dig vill jag också gärna lära känna närmare, nu när jag till och med fått en av dina dikter i kommentaren. Jag tyckte om den, även om jag inte förstod den heller. Den var sorglig, och fin. Ni andra som läser den, kom ihåg att det är Marias, den får ni inte sno, min kopphistoria, den får ni gärna sno däremot om ni vill... Fast det kanske inte är någon som har direkt lust att göra det… Det var fler än en som påpekade att det kanske inte direkt var te man kom att tänka på när man läste den och jag håller med, den var rätt så erotisk på sitt sätt. Vilket än mer får mig övertygad om att det inte är jag som skrivit den. Jag kan inte skriva erotiska saker.
Och apropå det hade någon sökt på google eller något på ’udda sexnoveller’ och hamnat på min blogg, den andra… Nog för att den är udda kanske, men någon sexnovell är det inte! Men man kan undra, för även sökningen ’vad får och får inte sexiga kvinnor visa’ hade också pekat på min blogg… Två andra konstiga sökningar var ’download gratis roos’ (kan man ladda ner dig Ulrica? Men inte gratis väl?) och ’för små barns spel på burk sida nånting’, att de fick någon träff alls på det förvånar mig…
fredag 26 januari 2007
Min o-poetiska ådra
Men sådana där moderna, och sådana där som inte rimmar, som bara är en massa konstiga meningar efter varandra och de som är så svarta och dystra, såna förstår jag mig inte på alls.
Skulle jag försöka mig på att skriva en dikt skulle det låta som ett julklappsrim, jag kan hitta på rätt fantasifulla julklappsrim och har även någon gång fått ihop någon haltande limerick, en sån där man kan göra någon sen kväll efter att ha druckit tre glas vin och fnissat tre timmar… (fast visst drack väl poeterna ofantliga mängder rödvin de med?)
När jag var liten hade jag och de flesta andra i min ålder poesialbum, man skickade runt dem bland klasskamrater och kompisar och alla skrev en vers av något slag. Det fanns en liten hög av poesiverser att välja bland, kom man inte på något tog man samma som någon annan. Eller så bad man sin mamma om hjälp och lämnade sedan stolt tillbaka poesialbumet med en obegriplig dikt av Runeberg eller Karlfeldt eller någon annan av gubbarna (eller tanterna).
Jag kommer ihåg många av de där verserna än, många gånger klistrade man in bokmärken eller ritade något som illustrerade det man skrivit. ’Rosor är röda, violer är blå, smultron är söta och du likaså.’ Se där poesi som jag gillar! Uppför en backe, nerför en äng, där står Eva och kysser en dräng’ var väl mindre rolig…
När jag gick på gymnasiet ingick en himla massa diktanalys i litteraturhistoriedelen av svenskämnet. Jag vet inte om det ska vara så mycket eller för att vår svensklärare var en misslyckad sån där obegriplig poet som skrev konstiga dikter om borttappade fiskögon och sånt där.
Vi utsattes i alla fall för dikter från alla tidsepoker och stilar och skulle analysera dem, försöka få fram vad dikten egentligen handlade om. Ofta var det våra hemläxor så man satt hemma och våndades med eländet hela nätterna när man egentligen kunde löst integraler och andragradsekvationer eller något annat roligt.
Jag var alltid jättedålig på det där. Jag tyckte om litteraturhistoria annars, jag älskade att läsa klassikerna och de gamla ’bra’ dikterna, även om jag inte kunde analysera dem heller… En tjej i klassen klarade diktanalysen galant genom att säga att hon såg Gud i alla dikter. Läraren kunde inte gärna säga att det var fel om nu inte poeten själv vid något tillfälle berättat vad dikten egentligen handlade om. En dikt kan ju, och ska kanske, tolkas på lika många olika sätt som det finns folk som läser dem?
Jaja, för att komma till vad jag egentligen skulle komma till så är det där med diktande inget som ligger för mig. Jag vill skriva, men inte dikt. Därför blev jag lite, eller nej, jag blev jätteförvånad när jag satt i går och skulle skriva på min novell (det satt fast) och istället helt plötsligt kom en dikt krypande genom tangenterna istället…
Det var inte som att det var jag som hittade på den, det var nästan läskigt, den bara dök upp i huvudet. Så här. Plopp. Där var den och ville bli skriven.
Och nu undrar jag, var kom eländet ifrån? För det är inget jag skulle kunnat skriva själv, det är inget rim och den är konstig… Men jag lägger den här ändå.
Jag har en teori om att det fanns någon misslyckad (måste varit misslyckad för det är en knasig dikt) poet som dött i förtid och kände att han inte var färdig med sitt diktande… Och så hoppar han på mig när jag sitter med idetorka och skrivkramp. Bussigt, spökpoeten…
Min kopp
Jag fyller dig,
Till bredden,
Gång på gång.
Jag dricker,
Jag tömmer dig,
till sista droppen.
Mina läppar mot din släta varma yta,
Värmen som bubblar i min strupe,
Fyller mig med din värme.
Visserligen drack jag te när den kom inåkande i huvudet, men ändå. Hallå, jag vill skriva böcker, roliga böcker som får folk att skratta och känna igen sig och kanske här och var gripas och bli berörda och kanske gråta lite också, men mest skratta.
Konstiga dikter får andra skriva som förstår sig på sådant.
torsdag 25 januari 2007
Tårtkalas!
onsdag 24 januari 2007
Writing on the wall
När jag började skolan och man fick de där gulrosarandiga skrivhäftena skrev jag dem fulla med berättelser istället för det de egentligen skulle vara till (och så gick jag till fröken och fick nya, för på den tiden sparade inte skolorna in på minsta lilla pappersremsa, man fick hur många nya skrivhäften man ville. Nästan.).
I julklapp fick jag skrivböcker, jag har hela kartonger fulla på vinden med anteckningsblock i olika storlekar, med allt möjligt skrivet i… Och när jag fick upp ögonen för de riktiga stora kollegieblocken var lyckan gjord. Så mycket plats att skriva på…
Och ja, jag skrev även på väggarna. När jag var riktigt liten. Mamma och pappa fick tapetsera om i teverummet för jag hade fyllt tapetmönstret med ord, de tapeterna vi hade där då hade bland annat blad med fem flikar på och jag skrev alla fembokstäversord jag kunde och några till på flikarna i de bladen…
Och så kom jag över en skrivmaskin… Pappa skaffade en när han var sekreterare i någon av alla de föreningar han varit med i genom åren. Han behövde inte den så ofta. Tyckte jag.
När jag var elva år hade jag skrivit min första bok. Jag siktade på att bli den yngsta författaren i Sveriges historia… Jag fick skynda mig för det fanns någon tjej som kommit ut med en hästbok, endast tolv år gammal eller något sådant. Min bok var också en hästbok. En, inser jag nu, gräsligt dålig, väldigt plagierande sak om två tjejer som blev kompisar med vildhästar i Australien. Varför jag skulle skriva om hästar som jag egentligen inte visste mycket om, och varför det skulle utspela sig i i Australien har jag ingen aning om nu. Alldeles för influerad av andra böcker förmodar jag.
För när jag inte skrev läste jag. Jag tror det var mina enda två sysselsättningar när jag var i mellan- högstadieåldern. Nästan de enda i alla fall. Jag har inte mycket minnen av något annat än att jag skrev och läste. Jag önskade mig och fick böcker i julklapp och födelsedagspresent. Jag köpte böcker för mina veckopengar och alla andra pengar jag kom över. När mina jämnåriga sparade till smink och biobiljetter…
Jag skickade in min bok till ett förlag och fick tillbaka den med ett snällt litet brev och ett beklagande, den höll inte måttet. Vilket jag mer än väl förstår nu. Enda anledningen till att de inte hånflinade var väl att jag bara var elva år… Efter det har jag försökt många gånger men aldrig kommit så långt så jag skickat in något bokmanus någon mer gång.
En gång skickade jag faktiskt efter material för att vara med i en manustävling om en ungdomsbok. Jag kom rätt långt med den. Det är rätt länge sen, femton år sen kanske och även om den hade sina guldkorn här och var var den rätt kantig ändå. Den här gången utspelade den sig i alla fall i Sverige, och en tjej i femton- sextonårsåldern. Men återigen försökte jag mig på sådant jag inte behärskade. Hon mekade med bilar, för jag ville att hon skulle vara annorlunda. Men jag kan egentligen inget om bilar. Ibland undrar jag om jag inte gör mina bokhjältinnor till den person jag egentligen vill vara. Det fungerar inte.
Ett tag försökte jag mig på noveller istället. Jag skrev och skickade in till flera olika tidningar men fick bara tryckta lappar tillsammans med manuset i retur. Novellen passade inte in i deras utgivning, de tog inte in något just nu etc etc. De kunde lika gärna skrivit att det var dåligt och att det var därför de inte ville ha det.
Jag har alltid varit väldigt känslig för kritik. Speciellt när det gäller sådant som ligger närmast mitt hjärta, som mitt skrivande. Det är väl inte någon speciellt bra egenskap för en författare antar jag, som får finna sig i en hel del rätt mördande kritik från de som inte tycker om det de skriver. Det kommer ju alltid att finnas sådana. Man kan ju inte göra alla till lags.
Det kan vara därför jag inte skickat in något mer. Men jag har skrivit. För några år sedan började jag på en ny bok, en halvfantasyaktig bok som utspelar sig i huvudpersonens drömmar där hon får spela en avgörande roll som länk till verkligheten. Den var inte dum alls, men jag hade knappt börjat skriva den när jag halkade in på en annan ide som jag inte kunde släppa så jag fortsatte på den. En ungdomsbok den här gången. Jag kommer ofta tillbaka till den genren märker jag.
Och den här gången gick jag riktigt grundligt och vetenskapligt till väga med att lägga den rätt i tiden, så att den inte krockade med verkligheten. Det skulle vara fullmåne när det var det på riktigt och om skolan började en torsdag skulle det vara det datum det var på riktigt.
Jag samlade massor av material, beskrev min fiktiva ort som skulle kunna vara nästan vilket halvstort samhälle som helst runt Jönköping, jag tittade på kartor av alla och min ort var en sammanblandning av dem allihop, jag gjorde kartor. gjorde listor med namn som passade in tids- och landsdelsmässigt, och beskrev alla huvudpersoner och bipersoner i långa dokument. Och jag skrev några kapitel, tre fyra var nog klara när luften gick ur mig. Fast jag har inte gett upp den, för den är bra. Jag skrattar själv när jag läser den. Vilket kanske inte nödvändigtvis behöver betyda något…
Men så hände det helt plötsligt så mycket saker i mitt liv. Jag slutade plugga, vi köpte vårt hus på landet, det var arbetslöshet, utbrändhet, stora förändringar, och inte minst viktigt, den jag kommit att lita mest på i världen försvann utan ett ord ur mitt liv.
Och min tokroliga ungdomsbok kändes med ens omöjlig att skriva. Jag började på ytterligare en, den här gången inte någon ungdomsbok utan en som ligger väldigt nära mig själv. Kanske för nära. Jag vet inte. Antingen ska man inte skriva om sådant som ligger en för nära, man måste kanske ha distans. Annars är det precis tvärtom så att man ska skriva det just då, när man upplever det, för det är då det blir som mest äkta.
Sen kan man ju låta det ta tid och när distansen väl infunnit sig kan man skriva om det skrivna, det bör man ju göra många gånger ändå, så det kommer lite längre bort från en själv, lägga till och dra ifrån så man inte blir så utsatt, så det inte är mig det handlar om utan bara en som upplever liknande saker…
Jag har som sagt börjat med den boken. Jag skrev som ett av mina nyårslöften att jag skulle skriva fem sidor om dagen. Det har jag inte gjort. Kanske var det väl optimistiskt att gå ut så hårt. Kanske kan jag komma upp i det när jag har kommit igång. Just nu har det inte blivit något alls.
Däremot har jag en novell på gång. Jag tänkte mig att den ska bli färdig till på söndag. Man kan ju ha mål i alla fall, även om de kommer på skam…
Först tänkte jag lägga ut den i bloggen. Sen kom jag på att den skulle säkert aldrig få plats i en post. Den kommer nog bli rätt lång. Jag tänkte att jag kunde ju dela upp den i avsnitt, men det blir så dumt eftersom allt kommer upp och ner i en blogg och då läser folk slutet först…
Sedan infann sig högmodet (hur är det, det är en av dödssynderna väl?) och sa att om det blir en bra novell kan man kanske sälja den och då kan man ju inte ha den liggande på nätet på det viset…
Då bestämde jag mig för att göra så här. Alla som vill läsa den får be mig om det. Det är flera som har sagt redan att de vill läsa den. Det gör mig jätteglad! Ni vet ju egentligen inget om hur jag skriver, eller jo, det gör ni ju… många av er har ju stått ut med min blogg i över ett år… Fast en novell är kanske annorlunda. Eller kanske också inte.
Men jag tänkte att vi gör så här. Alla som vill läsa min novell, skicka mig ett mail till rachel.almkvist@hotmail.com med er mailadress i så skickar jag novellen till er. Ni behöver inte ge något omdöme sen om ni inte vill (kanske inte orkar läsa hela…) men jag skulle bli väldigt glad för lite konstruktiv kritik. Man blir ju så lätt hemmablind.
Vilket för mig till nästa och avslutande punkt i den här alltför långa bloggen. Jag tänker fortsätta (börja) med min utbrända bok när jag är klar med novellen och om ni inte blivit helt avskräckta av att läsa novellen får ni gärna bli mina lektörer och testläsa ett kapitel i taget av den boken och likadant där, komma med konstruktiv kritik, rätta till fel och ge mig ideer och framför allt ge mig de sparkar i baken jag så väl behöver för att komma vidare.
För att sluta där jag började, med citatet ’writing on the wall’. Jag vet inte hur det kom sig egentligen att jag bestämde mig för att kalla bloggen för just det. Sådant händer mig rätt ofta. Uttrycket kommer från en händelse som förebådade Babylons fall, bokstäver uppenbarade sig på väggen när kungen Belchazzar hade fest och de uttyddes till att konungens dagar var räknade etc. I modern tid när någon nämner the writing on the wall brukar det betyda att det är något som ska avslutas. I detta fall får vi väl hoppas att det inte är min författarkarriär, utan tvärtom, att det är det stillestånd jag hamnat i som ska avslutas, så att jag äntligen kommer igång!
måndag 22 januari 2007
Ledsen…
Jag vet inte riktigt hur det kommer sig att jag inte känner för, inte orkar, inte vill blogga. Jo, jag har några teorier,
1. Jag kan fortfarande inte tänka mig att skriva snabbloggar, det är som städning, det måste vändas upp och ner på och ta tid och bli ordentligt gjort för att det ska vara lönt,
2. (vilket innebär ännu ett nyårslöfte åt fanders) Jag kan fortfarande inte komma över, glömma och sluta sörja att min vän svek mig så och inte vill veta av mig mer (och jag skulle ju inte låta det infektera mitt liv och mina tankar längre, men det är lätt att säga tulipanaros, mycket svårare att göra en…)
3. Trött, deprimerad och förkyld (har kanske delvis med ovanstående att göra, fast inte förkylningen kanske...
4. Jag hade mycket att göra, julsakersborttagningsstädning och resa till Karlstad.
5. Säkert någonting mer, jag är inte direkt klar i huvudet…
Men den här veckan ska det bli ändring!
Jag ska:
- blogga varje dag, även om det bara är lite, det är ju inte som att jag direkt saknar saker att skriva om
- gå runt sjön och cykla minst en halvtimme varje dag
- gå ner minst ett helt kg i vikt
- pussla färdigt
- skriva min novell och skicka till dem som så önskar
- laga riktiga luncher varje dag
- plocka foton från min bärbara till min ’riktiga’ dator
- säkert något mer… kanske ska försöka bli klar i huvudet t ex…
lördag 20 januari 2007
Gaaahhh!!!
Sen fick jag så mycket att göra, tog ner julsaker och städade.
Och nu ska vi åka till Karlstad. Jag skriver en lång blogg på söndag kväll!
lördag 13 januari 2007
Trevlig blåsdag, sa Puh...
Nu hörs det kanske visserligen mer uppe i vårt sovrum precis under taket, när det blåser, så det låter värre än det är. Vi hade planerat att åka till landet och klyva ved men när vi hörde hur det blåste tänkte vi först att det nog inte var någon ide.
Men det lugnade ner sig och vi kom iväg fast två timmar senare än vi tänkt oss. Jag var duktig och gick först en härlig promenad på 1,2 mil medan Mikael klöv ved. Sen staplade jag ved tills det blev så mörkt så jag inget såg.
Grannen kom förbi och berättade att det var grötfest i bygdegården. Barnen som ägnat hela dagen åt att skjuta prick på Boxer-Robert med sina nya pilbågar blev eld och lågor. De älskar risgrynsgröt. Mikael och jag har planerat ända sedan vi köpte huset på landet, tre år i vår, att vi ska försöka bekanta oss med folk, hittills har det bara blivit två tre stycken... Vi har alltid för mycket att göra. Så det var ju ett tillfälle...
När vi kom dit var det inte bara gröt och hej och hem igen. Det var dans runt granen, lotterier, lekar för barnen, det var massor barn där, importerade från alla möjliga håll och sen kom tomten och delade ut godis så vi var inte hemma förrän tio...
Bara så ingen undrar allt för mycket om Robert... Min svåger har elektronikbutik och när de skyltade om en gång fick mina barn en Boxer-Robert av papp i naturlig storlek, han har varit statist i massa olika lekar och nu fick han stå på knä ute på åkern och vara pricktavla när de sköt med pilbåge på honom. Vi köpte dem i stan i går och de blev riktigt duktiga under dagens lopp. Jag testade och det är inte lätt...
Vi åkte till stan för att köpa rotorblad till barnens helikoptrar, Mikael ville titta på ny dator och så skulle vi handla lite mat...
Vi kom hem med två pilbågar, en ny bärbar dator och en pelletskorg, en sådan man ställer i eldstaden och eldar pellets i, de skulle vara bra om man inte hinner springa in och stoppa ved i brasan hela tiden. Vi testade den i dag. Den funkade väl sådär, det blev inte jättevarmt och var inte ett dugg mysigt, men visst, det fungerade ju.
Och!!!! Mikael var lite hemlighetsfull. Han sa att vi skulle till Ekohallen och det var bråttom att åka dit innan sex, men... tänkte jag, de har väl öppet längre än så? Men vi skulle inte till Ekohallen visade det sig när vi kom dit. Vi skulle till Sportaffären som ligger intill. Jag har gått in där varenda gång som vi varit på Ekohallen och dreglat över en vinröd cykel, en racer, jag ville så gärna ha den, och nu köpte Mikael den åt mig!!!! Vi firar jämn bröllopsdag i år och jag fick den i present. Vi ska hämta den på måndag, fast jag kan inte använda den förrän i vår så klart.
Men nu är den stora frågan.... VAD köper jag till honom?
Alla tips mottages med tacksamhet!
fredag 12 januari 2007
Välkomna!
Eftersom det var så många som inte kunde komma in på min gamla blogg har jag flyttat. Eller rättare sagt, jag har bestämt mig för att finnas både här och där... klona mig så att säga...
Jag kommer att fortsätta skriva på min gamla blogg, i fall den skulle 'läkna' och för att ni ska hitta hit, men jag skriver samma saker här, så får vi se hur det blir i framtiden...
Så... Välkomna hit, alla mina gamla vänner! Och nya om det blir några sådana?